Uw voeten zijn bij ons in goede handen

Passion4Feet Voetverzorging IconPassion4Feet Voetverzorging

4,9 7 reviews

Wratten

Misschien voor u niet het aller leukste onderwerp, maar aangezien ik in mijn praktijk toch aardig wat mensen tegenkom die, vaak niet eens gemerkt hebben dat zij een wratje(of wratjes) hebben, wil ik hier toch een hoofdstuk aan wijden.

In dit geval gaat het over de voetwrat(oftewel verruca plantaris) die je kunt onderverdelen in de mozaïekwrat( breiden zich oppervlakkig uit) en de doornwrat(deze zijn erg pijnlijk en groeien in de diepte).Bij deze wratten komt eigenlijk altijd wel verhoorning vd huid bij oftewel eeltvorming.(komt voor onder de voetzool…)

 

Wat is/ zijn het?

(Bron: wikipedia)
Een wrat (medisch: verruca vulgaris) is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid in de vorm van een bloemkoolvorming (klein) knobbeltje. Een wrat wordt veroorzaakt door virussen uit de familie humaan papillomavirus(HPV). Hiervan bestaan meer dan honderd soorten.

Sommige veroorzaken wratten op de huid, andere op de slijmvliezen. Het virus kan de huidcellen aanzetten tot snelle deling waardoor een wrat ontstaat. Vrijwel iedereen heeft weleens wratten gehad: ze verdwijnen vrijwel altijd spontaan.

Het virus blijft echter vaak in de huid aantoonbaar, zonder dat er een wrat ontstaat.

 

Wat te doen bij het ontdekken van een voetwrat?

Omdat een deel van de wratten na verloop van tijd spontaan weer verdwijnt, kun je ervoor kiezen om niets te doen. Het lichaam bouwt heel langzaam een afweer tegen het virus op. Maar in de tussentijd kunnen de wratten zich wel verspreiden, daarom kun je ervoor kiezen om de wrat zèlf te bevriezen op basis van stikstof, de meest bekende is “wrat weg” of “wartner”.

Je kunt ook de wrat verweken met een zuur, welbekend misschien d.m.v. salicylzuur. Dit vergt veel tijd en geduld, daarbij moet je ook nog eens goed uitkijken bij het aanbrengen omdat dit de huid rondom de wrat beschadigt!

Uiteindelijk kun je er ook voor kiezen om naar de huisarts en/of dermatoloog te gaan, deze hebben op hun beurt weer andere expertise(s) om de wrat(ten) te bestrijden en/of te verwijderen!

 

Wat vooral niet te doen of juist wel?

  • Niet krabben of peuteren aan de wrat!(besmettingsgevaar)
  • Handdoeken niet gezamenlijk gebruiken wanneer iemand een wrat heeft!
  • Voeten vaak en goed wassen met water(geen zeep), daarna goed afdrogen!
  • Draag slippers, juist in openbare ruimtes, zoals sauna, sportscholen, zwembaden, douches etc. dit alles om verdere besmetting te voorkomen!!

 

!!!Goed om te weten:

Sinds enige tijd mogen pedicures ook wratten verwijderen(eerst voorafgaand aan cursus en certificering), dit wordt cryotherapie genoemd. Dit wordt gedaan door behulp van een speciale pen om heel nauwkeurig en effectief de wrat te verwijderen(zonder beschadiging vd gezonde huid eromheen).De behandeling geeft nagenoeg geen pijn en daardoor kan de pedicure goed en diep behandelen. Het gewenste resultaat zal meestal na 2 à 3 behandelingen volstaan. Ikzelf heb me voorgenomen om deze cursus te gaan doen èn zodra ik mijn diploma/certificaat heb behaald zal ik het melden op mijn website, dus…hou het in de gaten.

Momenteel is de praktijk Gesloten

Openings Tijden deze week:
Maandag 09:00 – 12:00, 13:00 – 17:00, 18:45 – 21:00
Dinsdag 09:00 – 12:00, 13:00 – 17:00, 18:45 – 21:00
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag 09:00 – 12:00, 13:00 – 15:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten