Uw voeten zijn bij ons in goede handen

Passion4Feet Voetverzorging IconPassion4Feet Voetverzorging

4,9 7 reviews

Diabetes

Dit wordt een hoofdstuk waarin ik ga proberen duidelijk uit te leggen wat diabetes is, hoe diabetes ontstaat en hoe alles in verbinding staat met onze voeten.

Wat is diabetes?

Via voedsel krijgen we glucose(= suiker) binnen. Deze glucose is de belangrijkste brandstof voor de cellen van ons lichaam en moet uit het bloed worden opgenomen in deze cellen. Deze brandstof hebben we nodig om te leven want het geeft ons namelijk energie!

De cellen kunnen dit alleen maar doen wanneer er ook insuline in het bloed aanwezig is.

 

Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier(deze ligt achter de maag) en de alvleesklier geeft insuline af aan het bloed zodra dat nodig is, dat wil zeggen wanneer er meer glucose(suiker) in het bloed komt. Als er veel glucose in het bloed komt, bijvoorbeeld na een maaltijd, gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken om zo de glucose zoveel mogelijk bij de lichaamscellen te laten komen.

Wanneer er weinig of geen glucose in het bloed komt en het bloedglucosegehalte laag is, dan wordt er maar weinig insuline aangemaakt. Er is dus steeds een evenwicht tussen glucosegehalte in het bloed en de insuline!

Wanneer de alvleesklier geen of te weinig insuline maakt, wordt de bloedglucosespiegel te hoog en is er sprake van diabetes mellitus.
De meest herkenbare klachten zijn:

  • Veel plassen
  • Dorst
  • Gewichtsverlies en moeheid.

Er zijn twee varianten van diabetes mellitus: Type 1 en Type 2!

 

Diabetes type 1:

Bij deze vorm van diabetes werkt de alvleesklier niet meer, er wordt dus geen insuline meer aangemaakt. De hoeveelheid glucose in het bloed is dan continue te hoog!

Oorzaak: het is vaak een combinatie van

  • Erfelijkheid
  • Een doorgemaakte ziekte of infectie.

Hierdoor gaat ons lichaam antistoffen maken tegen de eigen insuline producerende cellen vd alvleesklier.( men spreekt dan van auto-immuun reactie).

Welke leeftijd?

Meestal ontwikkeld dit zich op jonge leeftijd..deze vorm van diabetes betekent dat levenslang insuline zal moeten worden gebruikt!

 

Diabetes type 2:

De oorzaak van hoge bloedglucosespiegels bij dit type is een combinatie van te weinig insuline en insulineresistentie.( de cellen zijn minder gevoelig geworden voor insuline waardoor de opname van glucose moeilijker verloopt).
Oorzaak:

  • Overgewicht
  • Verkeerd eetpatroon
  • Te weinig beweging
  • Stress
  • Erfelijkheid
  • (zwangerschapsdiabetes)

De klachten zijn vaak hetzelfde als type 1: vaak plassen, veel dorst, moeheid en gewichtsverlies!

 

Welke leeftijd?

Diabetes type 2 is een sluipend ziekteproces, in het begin merk je er niets van. Pas als de ziekte in de loop der jaren verergert wordt dit pas ontdekt. Deze vorm wordt daarom ook wel eens ouderdomsdiabetes genoemd, wat wil zeggen vanaf de leeftijd van 40 jaar.(tegenwoordig kunnen ook jongere mensen deze variant hebben).

Momenteel is de praktijk Gesloten

Openings Tijden deze week:
Maandag 09:00 – 12:00, 13:00 – 17:00, 18:45 – 21:00
Dinsdag 09:00 – 12:00, 13:00 – 17:00, 18:45 – 21:00
Woensdag Gesloten
Donderdag Gesloten
Vrijdag 09:00 – 12:00, 13:00 – 15:00
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten